Bytte ovn?

Finn hjelper deg med fyringsspørsmålene

Nå når fyringssesongen er i gang tenker du kanskje at du skulle ha byttet en gammel ovn, med en nyere og mer effektiv varmekilde. Da er det noen enkle ting du bør tenke på.  Finn Larsson gir deg sine råd og tips.

Skal du kjøpe ny peis eller ovn krever det litt mer planlegging enn andre kjøp. Ting du må tenke på, og som vil være retningsgivende for hva slags ildsted du bør kjøpe er:

  • Skal ildstedet brukes primært for oppvarming eller mest for stemningens skyld?
  • Plassering?
  • Har du tilstrekkelig med brannmur?
  • Hva slags pipe har du?
  • Hvor stor belastning tåler gulvet ditt etc.?
Finn Larsson gir deg sine råd og tips.

Stort utvalg

Det er mange typer ildsteder å velge i. Hos oss på Maxbo Flisa har vi både de dekorative peisene og de elegante plasseringsvennlige peisovnene fra Jøtul, Dovre, Nordpeis og Aduro. Og vi har selvfølgelig ovner i både klebersten, kakkel og støpejern.

Årets nyhet kommer fra Nordpeis og har rundt brennkammer. Se nordpeis.no. Nordpeis kaller sine nye ovner «en rund og varm nyhet».

 

ny ovn
Kilde: www.nordpeis.no

Bruk godkjente montører

-Å montere selv, eller å bruke montører uten godkjenning er risikabelt, understreker Finn. Feilmontering kan føre til sprekker og utettheter som kan forårsake feil brenning og til slutt beksot. I verste fall kan det bli et sikkerhetsspørsmål. Bruk derfor godkjente montører.

Husk også at det er påbudt å melde ifra til brannvesenet når du monterer ildsted, eller utfører endringer.

Det viktige vedlikeholdet

Jevnlig vedlikehold av ildstedet forlenger ovnens levetid, gir bedre varmeytelse og forhindrer brann. Rengjøringsjobben er ikke stor og ved hjelp av riktig fyring holder du ildstedet i god stand.

Fjern sot og belegg og fyr riktig

En god regel er å tømme ildstedet med jevne mellomrom ved å ta ut bunnen/askeskuffen og fjerne gammel aske. Rens også glasset for fastbrent aske og sot. Til dette finnes det flere spesialprodukter, blant annet glassrens fra Tolmer som du får kjøpt hos oss. Bytt ut avispapiret med tennbriketter når du gjør fyr, og bruk tynne vedkubber.

Glassrens Tolmer spray – 159,- per stk

Sjekk ovnen grundig en gang i året

Minst en gang i året bør brennplater tas ut og kontrolleres. Sjekk også skakeristen og fyrbunnen for skader. Innvendige deler kan slites og innimellom byttes. Oppdager du sprekker eller utettheter rundt koblinger rundt piperøret bør du legge inn nytt kitt.

Tynne vedkubber mest effektivt

Ved bruk av store, grove vedkubber hindrer du varmen i å komme inn til kjernen, noe som fører til at vedkubben blir liggende å gløde. Del tykke vedkubber til størrelsen på en Cola-boks (i diameter). Tynne vedkubber brenner bedre og er mer energieffektivt. Vi anbefaler å bruke tennbriketter som oppfyringsmiddel.

Unngå pipebrann – bruk sotfjerner

Faren for pipebrann i en ren pipe er minimal. For å unngå oppbygging av sot og tjære i pipa er det lurt å bruke sotfjerner gjennom sesongen. Dette er små poser som du legger på bålet og vil hindre sot og tjæredannelse. Med andre ord – en god forsikring mot pipebrann.

Soteks

kr 287,- pr. pakke.

Oppfyring i rentbrennende ovner

Mitt siste tips handler om oppfyring i rentbrennende ovner. Dagens rentbrennende ovner krever en annen oppfyring enn hva folk har gjort tidligere. All ved skal være liggende i brennkammeret. Ved første oppfyring skal det være rikelig med ved. All opptenning skal skje på toppen av veden. Dette for å starte røykgassforbrenningen. Husk god trekk ved oppfyring, avslutter Finn.